pepkm logo
pepkm logo
 
none
box_t_l_c Δελτία τύπου box_t_r_c
none
Ανακοινώσεις για τη χρηματοδότηση ΑΕΙ και ΑΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας (01/09/2004)
Συνάντηση με τις Πρυτανικές Αρχές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, αλλά και με τη Διοίκηση του Ανώτατου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης είχε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Γιώργος Τσιότρας.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η χρηματοδότηση των ΑΕΙ και ΑΤΕΙ, με δεδομένο ότι η Περιφέρεια μέσω του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας έχει εγκρίνει συνολικό κονδύλι 5,8 εκατομμυρίων ευρώ για τον εξοπλισμό των εργαστηρίων, την ενίσχυση των εργαστηριακών υποδομών και την αναβάθμιση του ερευνητικού έργου τους, καλώντας τα τέσσερα Ιδρύματα να υποβάλουν τις προτάσεις τους, μέχρι το τέλος του προηγούμενου Ιουλίου.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιότρα, "η ακαδημαϊκή κοινότητα ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση της Περιφέρειας και τόσο τα δυο ΑΕΙ (Αριστοτέλειο και Μακεδονίας), όσο και τα δυο ΑΤΕΙ (Θεσσαλονίκης και Σερρών) κατέθεσαν τις προτάσεις τους για χρηματοδότηση του εξοπλισμού, αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού των εργαστηριακών υποδομών τους. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική ενίσχυση του πολύτιμου ερευνητικού έργου που παράγεται στην Κεντρική Μακεδονία και έχει αντίκρισμα και θετικές επιπτώσεις -όσο κι αν αυτό δε γίνεται ευρέως αντιληπτό- στην καθημερινή ζωή των πολιτών. Οι προτάσεις αυτές βρίσκονται σήμερα στο στάδιο της αξιολόγησης, όμως είμαι σε θέση να ανακοινώσω ότι τα συνολικά ποσά για τα τέσσερα ανώτατα ιδρύματα είναι για το ΑΠΘ ύψους 3,5 εκατομμυρίων ευρώ, για το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας 850.000 ευρώ, για το ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης 800.000 ευρώ και για το ΑΤΕΙ Σερρών 600.000 ευρώ. Η αξιολόγηση των τεχνικών δελτίων των Ιδρυμάτων θα ολοκληρωθεί πολύ σύντομα και θα αρχίσει άμεσα η εκταμίευση των χρημάτων. Επίσης, θέλω να ανακοινώσω ότι εντός του έτους η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης θα προκηρύξει προς τη Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας πρόσκληση για την υποβολή τεχνικών δελτίων για την ένταξη του έργου που αφορά στην 'Ενίσχυση Ερευνητικών Υποδομών με τη Συμμετοχή Χρηστών', ύψους 3,5 εκατομμυρίων ευρώ. Η συγκεκριμένη προκήρυξη αφορά σε προτάσεις ερευνητικών φορέων (εργαστήριων των ΑΕΙ και ΑΤΕΙ, αλλά και ερευνητικούς φορείς του Δημοσίου), που είναι οργανωμένοι. Οι προτάσεις αυτές υποβάλλονται σε συνεργασία με επιχειρήσεις, ενώ οι επιλέξιμες δαπάνες αφορούν σε υλικές και άυλες επενδύσεις".

Επίσης, ο Γενικός Γραμματέας είχε την ευκαιρία να ανοίξει για πρώτη φορά το διάλογο με τους φορείς της Περιφέρειας, αρχής γενομένης από τους ακαδημαϊκούς, για την καλύτερη δυνατή οργάνωση και εκμετάλλευση προς όφελος της κοινωνίας, των κονδυλίων του Δ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, όπως άλλωστε είχε ανακοινώσει ότι θα κάνει προ διμήνου. Ο κ. Τσιότρας με τους πρυτάνεις και τους προέδρους των ΑΕΙ και ΑΤΕΙ συζήτησε τη συμμετοχή τους στο σχεδιασμό του Δ' ΚΠΣ για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ζήτησε την επιστημονική στήριξή τους.

"Τα ΑΕΙ και ΑΤΕΙ της Κεντρικής Μακεδονίας διαθέτουν συνολικά 81 τμήματα, παράγοντας σημαντικό επιστημονικό έργο, το οποίο προτίθεται να αξιοποιήσει η Περιφέρεια. Εν όψει της οργάνωσης και του σχεδιασμού των έργων που θα γίνουν με τα χρήματα του Δ' ΚΠΣ θέλουμε να καταρτίσουμε ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο παρεμβάσεων για την περιοχή και τους κατοίκους. Είναι πολύ σημαντικό αυτό το σχέδιο να έχει την επιστημονική στήριξη και εν πολλοίς τη σφραγίδα του επιστημονικού και πνευματικού κόσμου της Κεντρικής Μακεδονίας, ώστε τεκμηριωμένα να προχωρήσουμε σε ώριμα έργα, αναγκαία για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στην περιοχή μας. Τα έργα αυτά, υπό τη μορφή προτάσεων προς χρηματοδότηση από το Δ' ΚΠΣ θέλουμε να καταρτίζουν ένα πλαίσιο ολοκληρωμένης ανάπτυξης του τόπου. Θέλουμε τους επιστήμονες στο πλευρό μας και έχουμε ανάγκη τη γνώση τους, γι' αυτό άλλωστε και είναι οι πρώτοι από τους εκπροσώπους των φορέων, στους οποίους δίνουμε το βήμα για να αρχίσει ο διάλογος και να έχουμε μια εικόνα των προτάσεών τους. Θα αξιοποιηθεί ομάδα τεχνοκρατών επιστημόνων και την επόμενη εβδομάδα μάλιστα θα σταλούν από τους επικεφαλής των Ιδρυμάτων στην Περιφέρεια τα ονόματα και βιογραφικά των επιστημόνων, που θα αναλάβουν συγκεκριμένη θεματολογία", επισήμανε ο κ. Τσιότρας.

Παράλληλα, συζητήθηκαν προτάσεις για τη σύνδεση της πανεπιστημιακής κοινότητας με την κοινωνία, ώστε η επιστημονική γνώση να έχει ευρύτερη εφαρμογή και απτά αποτελέσματα στην καθημερινότητα των πολιτών, αλλά και μεγαλύτερη προβολή για διάχυση του παραγόμενου έργου και εξασφάλιση πρόσβασης σε αυτό από όλους τους πολίτες.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Τσιότρας ανακοίνωσε πως "εδώ και ένα μήνα εντάχθηκε στο ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας για χρηματοδότηση το έργο 'Κτίριο Κέντρου Διάδοσης Αποτελεσμάτων Ερευνας', του ΑΠΘ προϋπολογισμού 4.999.000 ευρώ, ενώ αναμένεται να αρχίσουν και οι εργασίες για την επέκταση των κτιριακών εγκαταστάσεων του ΑΤΕΙ Σερρών, αφού επίκειται και η υποβολή του τεχνικού δελτίου του έργου. Το σπουδαιότερο είναι ότι στη μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας υπάρχει και το μεγαλύτερο επιστημονικό δυναμικό, το οποίο θα αξιοποιηθεί για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Οι επικεφαλής των Ιδρυμάτων αποδέχτηκαν την πρόσκλησή μας για συγκρότηση ομάδων επιστημόνων από τα ΑΕΙ και ΑΤΕΙ, που θα καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις για τα προβλήματα της Κεντρικής Μακεδονίας. Αυτές θα αξιολογηθούν και θα ενταχθούν για χρηματοδότηση είτε στο Γ' ΚΠΣ είτε στο Δ' ΚΠΣ. Θέλουμε άμεσες λύσεις στα προβλήματα και θεωρούμε πως η πλέον κατάλληλη για να τις δώσει είναι η πανεπιστημιακή κοινότητα".

Ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Ιωάννης Αντωνόπουλος, επισήμανε ότι "είναι ουσιαστικά η πρώτη φορά που η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θυμάται σε αυτό το επίπεδο ότι υπάρχουν στην περιοχή και πανεπιστήμια και μόνον γι' αυτό ευχαριστώ το Γενικό Γραμματέα".

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Κωνσταντίνος Βελέντζας, δήλωσε ότι "θέλω να απευθύνω δυο ευχαριστώ προς τον κ. Τσιότρα. Το πρώτο για τη συνάντηση και το δεύτερο για τις χρηματοδοτήσεις, που είναι πολύ σημαντικές για τον πανεπιστημιακό χώρο. Θέλω να τον διαβεβαιώσω πως θα είμαστε στη διάθεσή του, όποτε μας έχει ανάγκη".

Ο Πρόεδρος του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Στέλιος Ιωανίδης, τόνισε πως "αρχίζει να μπαίνει στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας η μεθοδικότητα και ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός, ο οποίος μέχρι σήμερα απουσίαζε. Με αυτόν τον τρόπο θα γίνει η καλύτερη αξιοποίηση των χρημάτων που διατίθενται για την περιοχή".


Λίστα δελτίων τύπου
  Αρχική Σελίδα
  Χρήσιμες Διευθύνσεις
  Ανακοινώσεις
  Δελτία τύπου
  Συχνές ερωτήσεις
  Help Desk
  Επικοινωνήστε μαζί μας
Αναζήτηση

Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ)
INTERREG
Ηλεκτρονική υποβολή δελτίων
Help Desk
Ποιες ευκαιρίες μου δίνονται
grflag
Ελληνική Δημοκρατία
Οι δράσεις του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Κεντρικής Μακεδονίας συγχρηματοδοτούνται από εθνικούς πόρους και από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της ΕΕ: Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Προσανατολισμού και Εγγυήσεων
   
Ευρωπαϊκή Ένωση
Ευρωπαϊκή Επιτροπή
euflag
 
 
108992 χρήστες σε   5484503 επισκέψεις έχουν ζητήσει 615483 σελίδες