pepkm logo
pepkm logo
 
none
box_t_l_c Δελτία τύπου box_t_r_c
none
Πραγματοποίηση Ημερίδας (20/02/2002)
Ημερίδα με θέμα «Ολοκληρωμένες δράσεις ανάπτυξης αστικών υποβαθμισμένων ζωνών και ορεινών – μειονεκτικών περιοχών στο πλαίσιο των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγράμματών (ΠΕΠ) 2000 – 2006» πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2002 στο ξενοδοχείο HYATT REGENCY HOTEL, στη Θεσσαλονίκη.

Την ημερίδα συνδιοργάνωσαν η Διαχειριστική Αρχή του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών με την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στο χαιρετισμό του προς τους συμμετέχοντες στην ημερίδα ο Γενικός Γραμματέας Επενδύσεων και Ανάπτυξης του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωνσταντίνος Θέος, μεταξύ άλλων τόνισε πως «οι ολοκληρωμένες δράσεις αστικής ανάπτυξης όσο και οι δράσεις ανάπτυξης της υπαίθρου είναι ιδιαίτερα κρίσιμες, διότι αφορούν προβληματικές περιοχές, είτε αστικές, είτε περιοχές της υπαίθρου για τις οποίες θα υπάρξει σημαντική κοινοτική χρηματοδότηση με στόχο να ενεργοποιηθούν μέσα στον επόμενο μήνα. Επίσης οι δράσεις που αφορούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τα ΠΕΠ σε όλη την Ελλάδα είναι περίπου 100 δισεκατομμύρια δραχμές, που σημαίνει με την ιδιωτική χρηματοδότηση πως θα υπερβεί τα 200 δισεκατομμύρια δραχμές. Για τους στόχους αυτών των προγραμμάτων είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος πως θα πετύχουμε, γιατί διαπιστώνω ότι η συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων, είτε αφορά επαγγελματικές οργανώσεις, είτε αφορά δήμους και νομαρχίες της χώρας είναι μέχρι τώρα εξαιρετικά επωφελής και εάν αξιοποιηθεί αυτή η συνεργασία απ’ όλους πιστεύω πως θα είναι μια χρυσή ευκαιρία για τη χώρα μας», κατέληξε ο κ. Θέος.

Στο χαιρετισμό του ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Ηλίας Λιακόπουλος τόνισε πως «ως Περιφέρεια θεωρούμε τις Ολοκληρωμένες Δράσεις Ανάπτυξης Αστικών Υποβαθμισμένων Ζωνών και Ορεινών Μειονεκτικών Περιοχών, κομβικής σημασίας για την επίτευξη των στόχων του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος. Οι νέου τύπου αυτές δράσεις για τα Περιφερειακά Προγράμματα την Προγραμματική Περίοδο 2000 – 2006, είναι δυνατόν να αποτελέσουν πρότυπα των παρεμβάσεων των Διαρθρωτικών Ταμείων τα επόμενα χρόνια και ταυτόχρονα αποτελούν τα εργαλεία εξοικείωσης των φορέων του τοπικού δυναμικού για το σχεδιασμό και την υλοποίηση των αναπτυξιακών δράσεων των περιοχών.

Κάτω από αυτή τη λογική, εργασθήκαμε όλο αυτό το διάστημα, από την έγκριση του Π.Ε.Π. έως σήμερα στην Κεντρική Μακεδονία για τον αρτιότερο σχεδιασμό της εφαρμογής των Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων. Η εμπειρία που έχουμε τη δυνατότητα να καταθέσουμε σήμερα, είναι ότι η προσπάθεια αυτή, αποτέλεσε ένα δύσκολο και παράλληλα καλό αγώνα για την επίτευξη συνθετικών λειτουργιών.

Αν αναλογισθεί κανείς ότι, για πρώτη φορά στα πλαίσια των Περιφερειακών Προγραμμάτων, είναι ανάγκη να συνεργασθούν τόσο πολλοί διαφορετικοί Τελικοί Δικαιούχοι σε τόσο πολλές διαφορετικές κατηγορίες Πράξεων, αντιλαμβάνεται την πολυπλοκότητα του συνδυασμού αλλά και το τεράστιο κέρδος σε επίπεδο αποτελεσματικότητας.

Η σύνθεση της συνεργασίας αυτής, πραγματοποιείται μέσα σε ένα καθορισμένο πλαίσιο στρατηγικής ανάπτυξης, επεξεργασμένων στόχων και κανόνων διαχείρισης.

Έτσι σηματοδοτείται και η καινοτομική λειτουργία την οποία είναι «αναγκασμένοι» να ακολουθήσουν οι φορείς, τόσο στο σχεδιασμό όσο και στην εφαρμογή των προγραμμάτων αυτών.

Η κάθε πρόταση δηλαδή αξιολογείται όχι μόνο αυθύπαρκτα αλλά σε συνδυασμό με την συμπληρωματικότητα ως προς τις άλλες, αλλά και ακόμη με τα πολλαπλασιαστικά αποτελέσματά της.

Η κάθε πρόταση αξιολογείται όχι μόνο αυτοτελώς ως προς το χρονοδιάγραμμά της, αλλά σε επαλληλία με το χρονοδιάγραμμα των άλλων προτάσεων. Ένα καθοριστικό στοιχείο των προγραμμάτων αυτών είναι αφενός η ανάγκη της πολυταμειακής τους σύνθεσης και αφετέρου η ομοιογενής εξισορρόπηση των τομέων παρέμβασης ώστε να επιτυγχάνεται το βέλτιστο αποτέλεσμα.

Αντιληφθήκαμε από νωρίς την ανάγκη για ενημέρωση όλων των Τελικών Δυνητικών Δικαιούχων για το νέο εγχείρημα, για τις νέου τύπου δράσεις, με αποτέλεσμα να έχουμε εξασφαλίσει σήμερα τόσο την κοινή γλώσσα επικοινωνίας όσο και την τεράστια συμβολή τους στη μεθοδολογία.

Η έντονη δημοσιότητα που πραγματοποιήθηκε ιδιαίτερα στη συγκρότηση των Επιχειρησιακών Σχεδίων των Ορεινών – Μειονεκτικών Περιοχών, μας οδηγεί στην εκτίμηση, ότι τα Σχέδια που θα προκύψουν θα είναι προϊόν της μέγιστης δυνατής συλλογικής προσπάθειας και παράλληλα θα περιέχουν τις βέλτιστες προτάσεις.

Τρία είναι τα στοιχεία που σηματοδοτούν τον σχεδιασμό της εφαρμογής των Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων:
Η ορθολογικιστική αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης που οδηγεί σε μη αμφισβητούμενες ζώνες παρέμβασης.
Ο καθορισμός των αναπτυξιακών δυνατοτήτων.
Η ενεργοποίηση του τοπικού δυναμικού στην κατεύθυνση της συνέργιας.
Η αποδοχή των τριών αυτών στοιχείων εκ μέρους του τοπικού δυναμικού, δίνει νέα διάσταση στις λειτουργίες του, θέτει νέους ορίζοντες αναπτυξιακής λογικής, συγκροτεί υπόβαθρο συνεργασιών και θέτει υγιείς κανόνες διαχείρισης.

Η εφαρμογή άρα των ολοκληρωμένων αυτών προγραμμάτων εκτός του προφανούς αποτελέσματος της ανάπτυξης των περιοχών και των μετρήσιμων δεικτών αποτελέσματος, θα έχει ένα τεράστιο προσθετικό όφελος: την διαφοροποίηση της κουλτούρας των διαδικασιών ανάπτυξης σε όλα τα επίπεδα της διοίκησης, της τοπικής αυτοδιοίκησης, των οικονομικών και κοινωνικών εταίρων.

Στον ωραίο αυτό αγώνα ο καθένας έχει το ρόλο του: η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα Υπουργεία, οι Περιφέρειες, όλοι οι Τελικοί Δυνητικοί Δικαιούχοι.

Μπορεί να συγκρουστούμε, να κάνουμε λάθη, να προτρέξουμε ή να καθυστερήσουμε, το βέβαιο όμως είναι ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία θα βγούμε πιο ολοκληρωμένοι, πιο κερδισμένοι, με μεγαλύτερη ενότητα στον τελικό μας στόχο, αυτόν της ανάπτυξης.
Δε θα σας κουράσω αναλύοντας διεξοδικά την μεθοδολογία του σχεδιασμού εφαρμογής. Νομίζω ότι μέσα από τις εισηγήσεις των στελεχών της Διαχειριστικής μας Αρχής θα έχετε την ευκαιρία να πάρετε όλες τις αναγκαίες πληροφορίες. Επιγραμματικά αναφέρω το στάδιο προόδου που βρισκόμαστε.

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ολοκληρώνουμε τη συγκρότηση των Επιχειρησιακών Σχεδίων για τις Ορεινές – Μειονεκτικές Περιοχές στις 25/3/2002 και έχουμε έτοιμο επεξεργασμένο αναλυτικό οδηγό σχεδιασμού και εφαρμογής των Ολοκληρωμένων Δράσεων Αστικής Ανάπτυξης.

Περιμένουμε με ενδιαφέρον τις απόψεις όλων πάνω στη δουλειά μας αυτή, προκειμένου να υπάρξει ενοποίηση κατευθύνσεων και να προχωρήσουμε στη συνέχεια στις αναγκαίες προσκλήσεις προς τους Τελικούς Δικαιούχους.

Σήμερα κάνουμε μια Αρχή. Θα είμαι ιδιαίτερα ευτυχής, εάν μετά το τέλος των Προγραμμάτων, βρεθούμε και πάλι όλοι μαζί εδώ στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, για να αποτιμήσουμε τα ευνοϊκά τους αποτελέσματα», κατέληξε ο κ. Λιακόπουλος.

Χαιρετισμό προς τους συμμετέχοντες στην ημερίδα απύηθυναν ο εκπρόσωπος της ΕΝΑΕ κ. Χρήστος Κοσκινάς, ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ κ. Πάρις Κουκουλόπουλος, ενώ εκ μέρους του εκπροσώπου της D. G. REGIO της Ε.Ε. κ. Robert Shotton μίλησε η προϊσταμένη της μονάδας D. G. EMPLOI κ. Lea Verstaete, καθώς επίσης και ο κ. Χρήστος Γκόγκος στέλεχος της D. G. REGIO και ο κ. Αθανάσιος Χρηστίδης στέλεχος της D. G. AGRI.


Λίστα δελτίων τύπου
  Αρχική Σελίδα
  Χρήσιμες Διευθύνσεις
  Ανακοινώσεις
  Δελτία τύπου
  Συχνές ερωτήσεις
  Help Desk
  Επικοινωνήστε μαζί μας
Αναζήτηση

Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ)
INTERREG
Ηλεκτρονική υποβολή δελτίων
Help Desk
Ποιες ευκαιρίες μου δίνονται
grflag
Ελληνική Δημοκρατία
Οι δράσεις του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Κεντρικής Μακεδονίας συγχρηματοδοτούνται από εθνικούς πόρους και από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της ΕΕ: Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Προσανατολισμού και Εγγυήσεων
   
Ευρωπαϊκή Ένωση
Ευρωπαϊκή Επιτροπή
euflag
 
 
108992 χρήστες σε   5484503 επισκέψεις έχουν ζητήσει 615483 σελίδες