pepkm logo
pepkm logo
 
none
box_t_l_c Επιχειρησιακό Πρόγραμμα box_t_r_c
none

   
Ειδική στρατηγική για την ανάπτυξη της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας
Διαπιστώσεις
Στρατηγικοί στόχοι
Δόμηση της στρατηγικής σε μέτρα
Υλοποίηση της στρατηγικής
 
Διαπιστώσεις

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με βασικό αναπτυξιακό πόλο την Θεσσαλονίκη, έχει  όλες τις βασικές προϋποθέσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη υπηρεσιών Ε&Τ. Συγκεκριμένα, διαθέτει σημαντικά Εκπαιδευτικά και Τεχνολογικά Ιδρύματα, καθώς και Ερευνητικά Κέντρα και Ινστιτούτα τα οποία, σε συνδυασμό με τις σύγχρονες υποδομές, μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη και διάδοση των νέων τεχνολογιών στην περιφερειακή οικονομία και να ενισχύσουν την παροχή σύγχρονων επιχειρηματικών υπηρεσιών. Η Περιφέρεια κατέχει την τρίτη θέση όσον αφορά στην ποσοστιαία κατανομή ερευνητικών ιδρυμάτων στην χώρα (13,2%).

Ο εντοπισμός των αδυναμιών, η τεχνολογική στήριξη και ο εκσυγχρονισμός είναι ένα σημαντικό μέτρο που θα επιφέρει πολλαπλασιαστικά οφέλη στο σύνολο της Περιφέρειας. Έτσι τα παραγωγικά συστήματα της περιοχής θα αποκτήσουν χαρακτηριστικά και μορφές οργάνωσης μεγαλύτερης ευελιξίας και ευφυίας, θα αποκτήσουν συγκριτικά πλεονεκτήματα και θα γίνουν ανταγωνιστικότερα, καθώς, όπως είναι γνωστό, τα υψηλά επίπεδα δραστηριότητας στους τομείς της έρευνας, της τεχνολογικής ανάπτυξης και της καινοτομίας, είναι σημαντικά στοιχεία του παραγωγικού περιβάλλοντος στις ανταγωνιστικές περιφερειακές οικονομίες.  Ανταγωνιστικά πετυχημένες περιφέρειες θεωρούνται αυτές οι οποίες υιοθετούν στρατηγική προσέγγιση προς την καινοτομία και βοηθούν τις επιχειρήσεις να ολοκληρώσουν τους ίδιους πόρους και να αποκτήσουν εμπειρία σε συνεργασία με κυβερνητικούς φορείς, ιδρύματα ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης, οργανισμούς στήριξης επιχειρήσεων και άλλες δομές, για την αποτελεσματική διαχείριση των νέων τεχνολογιών, της καινοτομίας των προϊόντων και των διεργασιών.

Η ανάλυση των μακροοικονομικών μεγεθών έδειξε ότι η Περιφέρεια υστερεί σημαντικά στη χρηματο-δότηση της έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης των επιχειρήσεων σε σχέση με τις ανεπτυγμένες χώρες, ότι η υστερεί ακόμη και έναντι μικρότερων ελληνικών πόλεων και ότι τα ΑΕΙ της περιοχής εξακολουθούν να αποτελούν τους κύριους χώρους παραγωγής ερευνητικού έργου, με αυξανόμενη μεν αλλά όχι ακόμη αξιόλογη σύνδεση με τις ανάγκες και τις προτεραιότητες του επιχειρηματικού κόσμου.

Η Κ. Μακεδονία αποτελεί βέβαια, στις ελληνικές συνθήκες, ένα δυνητικά προνομιακό χώρο δραστηριο-ποίησης ερευνητικού και τεχνολογικού δυναμικού με σημαντικές δυνατότητες αξιοποίησης και ανάδειξης, και αναμένεται μάλιστα σημαντική ανάπτυξη της αγοράς με την εμφάνιση μεγάλων εταιρικών σχημάτων και σύντομα και εμφάνιση ελληνικών προϊόντων με αξιώσεις στην Ευρωπαϊκή αγορά.  Το ποσοστό δαπανών Ε&ΤΑ επί του τζίρου προβλέπεται ότι θα αυξηθεί καθώς οι επιχειρήσεις θεωρούν ότι συντελεί στην απόκτηση ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος και οι επενδύσεις σε τεχνολογία αναμένεται ότι θα αυξάνονται με σταθερούς ρυθμούς, κυρίως σε τομείς όπως η βιομηχανική πληροφορική, τα ολοκληρωμένα συστήματα διοίκησης (όπως τα συστήματα ERP), τα συστήματα διαχείρισης ανθρώπινων πόρων και τα δίκτυα.

Αν και εκτιμάται ότι στα νευραλγικά θέματα για τις επιχειρήσεις θα εξακολουθήσει να προτιμάται η «in-house» (έστω και περιορισμένης εμβέλειας) ανάπτυξη καινοτομίας, σε περιφερειακά θέματα και σε θέματα πληροφορικής αναμένεται στροφή στην υιοθέτηση / προσαρμογή τεχνογνωσίας και άρα ένταση της ανάγκης για μεταφορά / διάχυση καινοτομίας.  Τέλος, ιδιαίτερα μεγάλες θα είναι οι ανάγκες για τον κλάδο της αγροβιοτεχνολογίας, καθόσον η αγροτική παραγωγή και η βιομηχανία μεταποίησης αγροτικών προϊόντων διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην οικονομία της Περιφέρειας.  Σε όλους τους τομείς, οι επιχειρήσεις έχουν δύο στόχους: τη βελτίωση της ποιότητας και την αύξηση της αποδοτικότητας της παραγωγικής διαδικασίας.

Στις ελληνικές πόλεις, οι συγκεντρώσεις του επιχειρηματικού τριτογενή έχουν αγνοηθεί, τόσο σε ότι αφορά τον ρόλο τους όσο και το χώρο λειτουργίας τους, τις παρεχόμενες υποδομές και την ποιότητα του περιβάλλοντος, με αποτέλεσμα να μην λειτουργούν ως εξειδικευμένη χωρική νησίδα προσφέροντας τα αντίστοιχα πλεονεκτήματα στην πόλη.  Η Περιφέρεια της Κ. Μακεδονίας παράγει το 14,8% του ΑΕΠ της χώρας στον τριτογενή τομέα, αλλά το επίπεδο των προσφερόμενων σύγχρονων παραγωγικών υπηρεσιών στο σύνολο της Περιφέρειας είναι χαμηλό σε σχέση με το μέσο εθνικό επίπεδο, με εξαίρεση τη Θεσσαλονίκη. Το ικανοποιητικό επίπεδο στη Θεσσαλονίκη αποτελεί πάντως μία ευνοϊκή βάση εκκίνησης.

Κορυφή
Στρατηγικοί στόχοι

Το ζητούμενο για την Περιφέρεια είναι επομένως η συνδυασμένη ανάπτυξη της Καινοτομίας και της Επιχειρηματικότητας, με αξιοποίηση όλων των πόρων της (Ερευνητικά Κέντρα και Ινστιτούτα, υψηλά εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό κλπ) ώστε μέσω της ανάπτυξης και επιχειρηματικής υιοθέτησης και ενσωμάτωσης της καινοτομίας να δημιουργηθεί μια  οικονομική και κοινωνική δομή ανταγωνιστική στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον.

Η συνδυασμένη ανάπτυξη της Καινοτομίας και της Επιχειρηματικότητας, με αξιοποίηση όλων των πόρων της Περιφέρειας, θα αποτελέσει παράγοντα προσέλκυσης διεθνών επιχειρησιακών δραστηριοτήτων, επιφέροντας πολλαπλασιαστικά οφέλη στο σύνολο της Περιφέρειας.

Η επίτευξη των ανωτέρω έχουν άμεση συνάφεια με την προώθηση και την ανάπτυξη  της Κοινωνίας της Πληροφορίας στην Περιφέρεια.

Για την προώθηση και ανάπτυξη της Κοινωνίας της Πληροφορίας, θα χρηματοδοτηθούν δράσεις από το ΠΕΠ και από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας».

Προβλέπονατι δράσεις που αποσκοπούν στην επαρκή αντιμετώπιση των ιδιαίτερων αναγκών της περιφέρειας ως προς την επίτευξη των ακόλουθων στρατηγικών στόχων :

α) εκσυγχρονισμός του εκπαιδευτικού συστήματος και προώθηση του ελληνικού πολιτισμού με την εισαγωγή και χρήση των νέων τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνίας.

β) κοινωνική ανάπτυξη με την προώθηση και χρήση νέων τεχνολογιών και εφαρμογών στην παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες για ανοικτή διακυβέρνηση, με δράσεις για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην περιφέρεια μέσω εφαρμογών των τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνίας στην υγεία, τις μεταφορές και το περιβάλλον.

γ) οικονομική ανάπτυξη της περιφέρειας με την προώθηση και χρήση των νέων αυτών τεχνολογιών στις ΜΜΕ, αντιστοίχων νέων μεθόδων λειτουργίας πχ. Ηλεκτρονικό εμπόριο, όπως και με την ανάπτυξη της υποδομής επικοινωνιών, ιδιαίτερα σε απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές.

δ) κοινωνική συνοχή και καταπολέμηση φαινομένων κοινωνικού αποκλεισμού με την ανάπτυξη δράσεων κατάρτισης στις νέες τεχνολογίες πληροφορίας και επικοινωνίας για αποκλεισμένες κοινωνικές ομάδες πχ. Ανέργων, νέων, μεταναστών κλπ υποστηριζόμενες από ανάλογες δράσεις για την εξασφάλιση πρόσβασης στην πληροφορία.

Δράσεις προϋπολογισμού 5 MEURO Δημόσιας Δαπάνης θα χρηματοδοτηθούν από το ΠΕΠ.  

Δράσεις που άπτονται στην ανάπτυξη και προώθηση της Κοινωνίας της Πληροφορίας θα περιλαμβάνονται στο Μέτρο 1.4 «Συνδυασμένη ανάπτυξη καινοτομίας και επιχειρηματικότητας»  και ενδεχομένως στα Μέτρα 1.2 «Υποδομές έρευνας και ανάπτυξης», 1.3 «Υποδομές καινοτομίας και επιχειρηματικότητας», 3.3 «Εκσυγχρονισμός υποδομών εκπαίδευσης», και 5.2 «Ανάπτυξη ανθρώπινων πόρων», λαμβάνοντας υπόψη και την περιφερειακοποίηση του Ε.Π. «Κοινωνία της Πληροφορίας».


Κορυφή
Δόμηση της στρατηγικής σε μέτρα

Στους στρατηγικούς στόχους αντιστοιχίζονται εξειδικευμένα μέτρα πολιτικής:

  • Ερευνητική και τεχνολογική στήριξη της Περιφέρειας, με στόχο να επωφεληθεί από την ανάπτυξη και διάχυση καινοτομίας και την αξιοποίηση του υψηλά εξειδικευμένου προσωπικού, μέσω της ανάπτυξης δημόσιων μηχανισμών, της ενίσχυσης των υποδομών βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας και της λειτουργικής συγκέντρωσης τους.
  • Στήριξη του καινοτομικού συστήματος της Περιφέρειας, με στόχο να επωφεληθεί από τις οικονομίες κλίμακας που συνιστούν τα δίκτυα διάχυσης καινοτομίας, μέσω της βελτίωσης της υποδομής στα Τεχνολογικά Πάρκα και της ανάπτυξης δομών προσέλκυσης ξένων άμεσων επενδύσεων καινοτομίας. 
  • Ενίσχυση «Επιχειρηματικών Σχεδίων»με στόχο την εντατικοποίηση της έρευνας και των παρεμφερών δραστηριοτήτων στο εσωτερικό των επιχειρήσεων μέσω μεσοπρόθεσμων ή μακροπρόθεσμων συνεργασιών με ερευνητικούς φορείς.
  • Ενίσχυση «Επιχειρησιακών Σχεδίων», με στόχο την επιχειρηματική αξιοποίηση της καινοτομίας, με σαφείς στόχους, υποχρεώσεις και ευρύτερες θετικές επιπτώσεις στην επιχειρηματική / τεχνολογική δομή της Περιφέρειας.
  • Ενίσχυση της εικόνας της Θεσσαλονίκης ως πόλης που θα μπορεί να συγκεντρώνει τον τομέα της παροχής καινοτομικών επιχειρηματικών υπηρεσιών, αξιοποιώντας έτσι την γεωπολιτική της θέση στο Βαλκανικό χώρο.
  • Υποστήριξη της συνολικής προσπάθειας δια δράσεων κατάρτισης.

Διαμορφώνονται έτσι έξι «πυλώνες» της στρατηγικής:

  • Mία ερευνητική «βάση» της όλης παρέμβασης (αποκλειστικά δημόσια παρέμβαση στο επίπεδο των υποδομών: Μέτρο 1.2).
  • Ένας «ενδιάμεσος» κρίκος μεταξύ ερευνητικής βάσης και επιχειρηματικής αξιοποίησης, της όλης παρέμβασης (μικτή παρέμβαση: Μέτρο 1.3).
  • Μία εξειδικευμένη παρέμβαση ενσωμάτωσης καινοτόμων μεθόδων και διαδικασιών στην παραγωγική διαδικασία και στη προβολή των ΜΜΕ (μικτή παρέμβαση: Μέτρο 1.4).
  • Μία «επενδυτική» παρέμβαση (μικτή παρέμβαση: Μέτρο 1.5).
  • Μία «χωρική» έκφραση της όλης παρέμβασης (μικτή παρέμβαση: Μέτρο 1.1).
  • Μία παρέμβαση στους ανθρώπινους πόρους (μέρος του Μέτρου 5.2).

 Κορυφή

Υλοποίηση της στρατηγικής

Για την υλοποίηση του συνόλου των δράσεων θα εμπλακούν η Περιφέρεια , σε συνεργασία με το ΥΠΟΙΟ και το ΥΠ.ΑΝ, ερευνητικά κέντρα, ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, επιχειρήσεις και ενώσεις τους, σε διάφορες μορφές συνεργασίας.

Κορυφή
ΠΙΝΑΚΑΣ: ΑΞΟΝΕΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ, ΕΙΔΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ, ΜΕΤΡΑ ΤΟΥ ΠΕΠ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
 
Άξονες προτεραιότηταςΕιδικοί στόχοι κατά τομέα παραγωγής
Πρωτογενής ΤομέαςΔευτερογενής τομέαςΤριτογενής τομέας
1.  Ανάδειξη του μητροπολιτικού ρόλου της Θεσσαλονίκης και ενθάρρυνση της καινοτομίας και της ανταγωνιστικότητας 
  • Η Θεσσαλονίκη κέντρο παραγωγικών υπηρεσιών
  • Υποστήριξη της έρευνας και ανάπτυξης, της υψηλής τεχνολογίας, των καινοτόμων δράσεων και της αξιοποίησής τους από τη βιομηχανία
  •   
  • Διαμόρφωση της Θεσσαλονίκης σε διεθνή μεταφορικό κόμβο και θαλάσσια πύλη των Βαλκανίων
  • 2.   Προστασία και ανάδειξη του περιβάλλοντος στην Κ. Μακεδονία
  • Διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος
  •  
  • Συμπλήρωση των υποδομών διαχείρισης υγρών και στερεών αποβλήτων, ύδρευσης & αποχέτευσης
  • Προστασία και ανάδειξη του όρους Άθως
  • 3.   Μείωση ενδοπεριφερειακών     ανισοτήτων 
  • Βελτίωση-συμπλήρωση του δικτύου μεταφορών στην Κ. Μακεδονία
  • Παροχή υποδομής για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων
  • Εκσυγχρονισμός των υποδομών υγείας-πρόνοιας
  • Εκσυγχρονισμός των υποδομών εκπαίδευσης
  • Εκσυγχρονισμός των υποδομών για την ανάπτυξη πολιτιστικής δραστηριότητας
  • Υποδομές για αναβάθμιση τουριστικών περιοχών και υποστήριξη ειδικών μορφών θεματικού τουρισμού
  • Παροχή κινήτρων για αύξηση ανταγωνιστικότητας τουριστικών επιχειρήσεων
  • Ολοκληρωμένη αστική ανάπτυξη σε ζώνες μικρής κλίμακας
  • 4.    Αγροτική ανάπτυξη
  • Επενδύσεις στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις κύριας παραγωγικής κατεύθυνσης φυτικής παραγωγής.
  • Εγγειοβελτιωτικά έργα -Διαχείριση υδατικών πόρων της γεωργίας
  • Δράσεις στήριξης για την αγροτική οικονομία και τον αγροτικό πληθυσμό
  • Ανάπτυξη και βελτίωση της υποδομής που σχετίζεται με την ανάπτυξη της γεωργίας.
  • Προστασία περιβάλλοντος σε συνδυασμό με την γεωργία, τη δασοκομία, τη διατήρηση του τοπίου, καθώς και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ζώων.
  • Δασοκομία
  • Ενίσχυση υποδομών παράκτιας αλιείας
  •   
    5.   Μείωση της ανεργίας και παροχή ίσων ευκαιριών στη γνώση και τις δεξιότητες
  • Ανάπτυξη Κοινωνικών Υπηρεσιών Υποστήριξης
  • Ανάπτυξη Ανθρώπινων Πόρων
  • Τοπικές Πρωτοβουλίες Απασχόλησης
  • 6.   Ανάπτυξη του ορεινού χώρου και των εσωτερικών ζωνών
  • Δράσεις Ανάπτυξης του Ορεινού χώρου με έμφαση στη συγκρότηση ορεινών κέντρων ανάπτυξης
  • Βελτίωση της δυνατότητας πρόσβασης στα ορεινά κέντρα
  • Ειδικές δράσεις αγροτικής ανάπτυξης
  • Βελτίωση ανταγωνιστικότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων
  • Εγγειοβελτιωτικά έργα -Διαχείριση υδατικών πόρων της γεωργίας
  • Δράσεις στήριξης για την αγροτική οικονομία και τον αγροτικό πληθυσμό
  • Ανακαίνιση και ανάπτυξη χωριών, προστασία και διατήρηση της αγροτικής κληρονομιάς.
  • Ενίσχυση της επιχειρηματικότητας σε αγροτικές περιοχές
  • Ανάπτυξη και βελτίωση της υποδομής που σχετίζεται με την ανάπτυξη της γεωργίας.
  • Επενδύσεις για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων πρώτης μεταποίησης και εμπορίας γεωργικών προϊόντων.
  • Επενδύσεις για τη βελτίωση και τον εξορθολογισμό υλοτόμησης, μεταποίησης και εμπορίας των δασοκομικών προϊόντων.
  •  


     

    ÊïñõöÞ

      Αρχική Σελίδα
      Χρήσιμες Διευθύνσεις
      Ανακοινώσεις
      Δελτία τύπου
      Συχνές ερωτήσεις
      Help Desk
      Επικοινωνήστε μαζί μας
    Αναζήτηση

    Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ)
    INTERREG
    Ηλεκτρονική υποβολή δελτίων
    Help Desk
    Ποιες ευκαιρίες μου δίνονται
    grflag
    Ελληνική Δημοκρατία
    Οι δράσεις του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Κεντρικής Μακεδονίας συγχρηματοδοτούνται από εθνικούς πόρους και από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της ΕΕ: Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Προσανατολισμού και Εγγυήσεων
       
    Ευρωπαϊκή Ένωση
    Ευρωπαϊκή Επιτροπή
    euflag
     
     
    108992 χρήστες σε   5484503 επισκέψεις έχουν ζητήσει 615483 σελίδες