pepkm logo
pepkm logo
 
none
box_t_l_c Επιχειρησιακό Πρόγραμμα box_t_r_c
none

 
ΜΕΤΡΟ 1.1: Η Θεσσαλονίκη κέντρο παραγωγικών υπηρεσιών
Α. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ - ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ ΜΕΤΡΟΥ:
Β. ΣΤΟΧΟΙ, ΤΥΠΟΙ ΔΡΑΣΕΩΝ:
Γ. ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΙ:
Δ. ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΗ ΒΑΡΥΤΗΤΑ:

Ε. ΤΡΟΠΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ - ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ:


Α. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ - ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ ΜΕΤΡΟΥ:

Σε πολλές αναδιαμορφωμένες κεντρικές περιοχές των σύγχρονων μητροπόλεων, εμφανίζονται συγκεντρώσεις του δυναμικού τριτογενή τομέα των επιχειρηματικών υπηρεσιών, δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών προς τις επιχειρήσεις, όπως: σύμβουλοι επιχειρήσεων, υπηρεσίες μηχανικού, δικηγορικά γραφεία, γραφίστες και διαφημιστές, εταιρείες παραγωγής software και multimedia, αλλά και έδρες μεγάλων επιχειρήσεων και οργανισμών. Οι περιοχές αυτές μετατρέπονται σε εξειδικευμένες νησίδες που δημιουργούν ένα περιβάλλον έντασης πληροφορίας πολύ σημαντικό για την καινοτομία, ιδίως για το σχεδιασμό και την ανάπτυξη νέων προϊόντων. Διαθέτουν συνήθως υψηλό αισθητικό περιβάλλον και υποδομές, καθώς οι πόλεις που αντιλαμβάνονται τη σημασία που έχουν για τις ίδιες οι δυναμικές αυτές συγκεντρώσεις στο κέντρο τους, κατευθύνουν τις δημόσιες επενδύσεις, τη διαφήμιση, τα προγράμματα αναπλάσεων, στο να αυξήσουν την ελκυστικότητα επιλεγμένων περιοχών τους.

Στις ελληνικές πόλεις, οι συγκεντρώσεις του επιχειρηματικού τριτογενή έχουν αγνοηθεί, τόσο σε ότι αφορά τον ρόλο τους όσο και το χώρο λειτουργίας τους, τις παρεχόμενες υποδομές και την ποιότητα του περιβάλλοντος, με αποτέλεσμα να μην λειτουργούν ως εξειδικευμένη χωρική νησίδα προσφέροντας τα αντίστοιχα πλεονεκτήματα στην πόλη. Η Περιφέρεια της Κ. Μακεδονίας παράγει το 14,8% του ΑΕΠ της χώρας στον τριτογενή τομέα. Το επίπεδο των προσφερόμενων παραγωγικών υπηρεσιών στο σύνολο της Περιφέρειας είναι χαμηλό σε σχέση με το μέσο εθνικό επίπεδο, με εξαίρεση τη Θεσσαλονίκη. Το ικανοποιητικό επίπεδο των προσφερόμενων παραγωγικών υπηρεσιών στη Θεσσαλονίκη αποτελεί ευνοϊκή βάση για την παραπέρα υλοποίηση του μέτρου.

Το Μέτρο αποτελεί μέρος της συνολικής παρέμβασης του ΠΕΠ στον τομέα της «Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας», μαζί με τα Μέτρα 1.2, 1.3, 1.4 και 1.5.  Συνιστά τη «χωρική» έκφραση της όλης παρέμβασης.

Κορυφή

Β. ΣΤΟΧΟΙ, ΤΥΠΟΙ ΔΡΑΣΕΩΝ:

Το μέτρο επικεντρώνεται στην ενίσχυση της εικόνας της Θεσσαλονίκης ως πόλης που θα μπορεί να συγκεντρώνει τον τομέα της παροχής επιχειρηματικών υπηρεσιών, σε δυναμικές και αναβαθμισμένες περιοχές της στο κέντρο ή στην περιφέρειά της. Η Θεσσαλονίκη στην συγκεκριμένη συγκυρία μπορεί να αξιοποιήσει την γεωπολιτική της θέση στο Βαλκανικό χώρο και να γίνει κέντρο ευρύτερης εμβέλειας στην προσέλκυση διεθνών επιχειρησιακών δραστηριοτήτων. Το μέτρο αποσκοπεί στη δημιουργία και ενίσχυση περιοχών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στη Θεσσαλονίκη, γεγονός που συμβάλλει εξαιρετικά στην ανάπτυξη και διεθνή παρουσία της πόλης. Παράλληλα με την βελτίωση των όρων λειτουργίας των ήδη εγκατεστημένων δραστηριοτήτων, θα βελτιωθεί η ικανότητα συγκεκριμένων περιοχών να προσελκύσουν την εγκατάσταση οργανισμών και εδρών επιχειρήσεων διεθνούς εμβέλειας.  Στο πλαίσιο αυτό, το μέτρο προβλέπει τύπους δράσεων όπως:

  • Δημιουργία χώρων εγκατάστασης/προσέλκυσης επιχειρήσεων (εσωτερικού - εξωτερικού) καινοτομικών ή/και έντασης γνώσης, π.χ. Επιστημονικά Τεχνολογικά Πάρκα - θερμοκοιτίδες κλπ
  • Δημιουργία ζωνών εγκατάστασης βιομηχανιών νέας και υψηλής τεχνολογίας, ερευνητικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων καθώς και επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών.


 

Κορυφή
Γ. ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΙ:

Άμεση ωφέλεια από τις δράσεις του μέτρου θα αντλήσουν οι επιχειρήσεις παροχής σύγχρονων υπηρεσιών υψηλής στάθμης, οι παραγωγικές επιχειρήσεις, οι επιχειρήσεις για εκθεσιακή δραστηριότητα,  και οι ΟΤΑ της ευρύτερης περιοχής Θεσσαλονίκης.


 

Κορυφή
Δ. ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΗ ΒΑΡΥΤΗΤΑ:

Η χρηματοδοτική βαρύτητα του μέτρου εκτιμάται σε 3,1% της δημόσιας δαπάνης του Αξονα.

Κορυφή
Ε. ΤΡΟΠΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ - ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ:

Στην υλοποίηση του μέτρου μπορούν να εμπλακούν φορείς παραγωγής ή μεταφοράς καινοτομίας, φορείς Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης, το Υπουργείο Ανάπτυξης, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κ.λπ.

Κορυφή


  Αρχική Σελίδα
  Χρήσιμες Διευθύνσεις
  Ανακοινώσεις
  Δελτία τύπου
  Συχνές ερωτήσεις
  Help Desk
  Επικοινωνήστε μαζί μας
Αναζήτηση

Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ)
INTERREG
Ηλεκτρονική υποβολή δελτίων
Help Desk
Ποιες ευκαιρίες μου δίνονται
grflag
Ελληνική Δημοκρατία
Οι δράσεις του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Κεντρικής Μακεδονίας συγχρηματοδοτούνται από εθνικούς πόρους και από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της ΕΕ: Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Προσανατολισμού και Εγγυήσεων
   
Ευρωπαϊκή Ένωση
Ευρωπαϊκή Επιτροπή
euflag
 
 
108992 χρήστες σε   5484503 επισκέψεις έχουν ζητήσει 615483 σελίδες