pepkm logo
pepkm logo
 
none
box_t_l_c Επιχειρησιακό Πρόγραμμα box_t_r_c
none

   
Αναμενόμενες επιπτώσεις

Τα αποτελέσματα από την εφαρμογή του σχεδίου δράσης αναμένεται να είναι τόσο ποιοτικά, όσο και ποσοτικά. Η πιστή εφαρμογή των μέτρων και των έργων του προγράμματος αναμένεται να έχει θετικές επιπτώσεις σε πολλά βασικά μεγέθη της Περιφερειακής οικονομίας, το εισόδημα, την απασχόληση την ανεργία και γενικότερα στο συνολικό επίπεδο ανάπτυξης της Περιφέρειας. Ο σαφής καθορισμός των στόχων προσδιορίζει κατά ένα μεγάλο μέρος τα πιθανά αποτελέσματα και εν συνεχεία η σωστή εξειδίκευση των στόχων σε δράσεις και έργα οδηγεί στην ορθή προσέγγιση των επιθυμητών αποτελεσμάτων. Οι βασικοί στόχοι που έχουν τεθεί για την Κεντρική Μακεδονία είναι: η ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης σε μητροπολιτικό κέντρο με διεθνείς λειτουργίες, η προστασία και ανάδειξη του περιβάλλοντος, η μείωση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων και η αειφόρος ανάπτυξη και η μείωση της ανεργίας και η παροχή ίσων ευκαιριών στη γνώση και τις δεξιότητες.

Οι βασικοί στόχοι που έχουν τεθεί για την Κεντρική Μακεδονία είναι:

Στόχος 1.           Η αξιοποίηση της καίριας θέσης της Θεσσαλονίκης - στη Βαλκανική, στην Ε.Ε., στην παρευξείνια ζώνη και στην Ανατολική μεσόγειο - και της συγκυρίας που διαμορφώνουν οι νέες τεχνολογικές, πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες στην περιοχή, κυρίως για τη συνδυασμένη ανάπτυξη της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας

Στόχος 2.           Η ενίσχυση των υφιστάμενων υποδομών και η δημιουργία εκείνων των κοινωνικών συνθηκών που υπόσχονται ισόρροπη ανάπτυξη στο πλαίσιο μιας περιφέρειας ίσων ευκαιριών και αναβαθμισμένου περιβάλλοντος χώρου με μακρόχρονες προοπτικές βελτίωσης και εξέλιξης, και

Στόχος 3.         Η εφαρμογή διορθωτικών κινήσεων για το περιβάλλον.

Ο πρώτος στόχος αναμένεται να επιτευχθεί κατά ένα μεγάλο μέρος. Πέρα από τα περιφερειακά έργα, στην επίτευξη αυτού του στόχου συμβάλουν σε μεγάλο βαθμό και παρεμβάσεις εθνικής εμβέλειας του Β΄ και του Γ΄ ΚΠΣ (π.χ. ο άξονας ΠΑΘΕ, η Εγνατία οδός, η βελτίωση των υποδομών αεροδρομίου «Μακεδονία», το Μετρό Θεσσαλονίκης, ενίσχυση εκπαιδευτικών ιδρυμάτων). Κρίσιμος παράγοντας για τη μεγιστοποίηση των θετικών επιπτώσεων αυτών των παρεμβάσεων είναι η σωστή λειτουργική διασύνδεση των μεγάλων Εθνικών προγραμμάτων / έργων με τα περιφερειακά, πράγμα που επιτυγχάνεται από το παρόν προτεινόμενο σχέδιο δράσης του ΠΕΠ.  Επίσης, η πιθανή διεύρυνση της Ε.Ε. με δύο Βαλκανικές χώρες, τη Βουλγαρία και Ρουμανία, αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω το ρόλο της Βόρειας Ελλάδας, με κομβικό πόλο τη Θεσσαλονίκη, στην προσπάθεια εξωστρεφούς προσανατολισμού της ελληνικής οικονομίας και στο γενικότερο γεωπολιτικό ρόλο της χώρας.

Ο στόχος μιας περιφέρειας ίσων ευκαιριών επιτυγχάνεται με τη βελτίωση των υποδομών και της ποιότητας ζωής τόσο των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών όσο και των λοιπών νομών (πέραν του νομού Θεσσαλονίκης), καθώς και μέσα από τη βελτίωση της πρόσβασης τους στα κύρια μεταφορικά δίκτυα.  Σημαντικός προσδιοριστικός παράγοντας για την επίτευξη του στόχου αυτού θεωρείται η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στις περιοχές αυτές, η ενεργοποίηση του ενδογενούς δυναμικού και η ολοκληρωμένη ανάπτυξη με την προώθηση οικονομικών δραστηριοτήτων συμπληρωματικών προς την γεωργία, αλλά και τη βελτίωση της παραγωγικότητας του αγροτικού τομέα.

Οι προτεινόμενες παρεμβάσεις αναμένεται να συμβάλουν σημαντικά στην αναβάθμιση του περιβάλλοντος.  Θα πρέπει να σημειωθεί όμως ότι μακροπρόθεσμα ο βαθμός επίτευξης της περιβαλλοντικής αποκατάστασης και προστασίας, εξαρτάται κατά ένα πολύ μεγάλο μέρος από τους μηχανισμούς επιβολής των κανονιστικών διατάξεων χωροταξίας και περιβαλλοντικής προστασίας, κυρίως όσον αφορά το ανθρωπογενές περιβάλλον και με προτεραιότητα στις παράκτιες τουριστικές περιοχές, στις περιοχές αστικής επέκτασης και στις υποβαθμισμένες αστικές και βιομηχανικές περιοχές.

Η υλοποίηση των δράσεων και έργων του παρόντος σχεδίου αναμένεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις τόσο στο Ακαθάριστο Περιφερειακό Προϊόν, όσο και στην απασχόληση. Οι άμεσες επιπτώσεις στην απασχόληση αφορούν:

  • τη δημιουργία εργασίας (ανθρωποέτη εργασίας) κατά την περίοδο υλοποίησης των προγραμμάτων και έργων του ΠΕΠ, και
  • τη δημιουργία μόνιμων θέσεων εργασίας μετά την ολοκλήρωση των δράσεων.

Με δεδομένο ότι έχουν οριστικοποιηθεί σε ικανοποιητικό βαθμό τα επιμέρους έργα και ενέργειες ανά δράση (και το κόστος αυτών), τα μεγέθη που παρουσιάζονται στον παρακάτω πίνακα αφορούν ικανοποιητικό μέρος των δράσεων του ΠΕΠ. Σημαντική είναι η συμβολή των σχετικών δράσεων για την προσαρμογή των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού της Περιφέρειας στις ανάγκες της αγοράς εργασίας και στη βελτίωση της απασχολησιμότητας και της πρόσβασης στην απασχόληση των κοινωνικά αποκλεισμένων ομάδων, των γυναικών και των νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας. Για τον υπολογισμό των επιπτώσεων των δράσεων αυτών στην απασχόληση έχουν χρησιμοποιηθεί δείκτες οι οποίοι προέκυψαν από τις απολογιστικές αξιολογήσεις ανάλογων εθνικών προγραμμάτων του Β’ ΚΠΣ.

Παράλληλα, η αύξηση των εισοδημάτων (επιχειρήσεων και εργαζομένων) δημιουργεί πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα στην απασχόληση και το εισόδημα και σε άλλους τομείς της οικονομίας. Στο βαθμό που οι εισροές (inputs) αυτών των επιχειρήσεων/εργαζομένων (οι οποίοι υπόκεινται στην αύξηση εισοδήματος) προέρχονται από περιοχές εντός της περιφέρειας, η έμμεση αυτή απασχόληση που δημιουργείται διατηρείται στην Περιφέρεια. Για τον καθορισμό των έμμεσων αυτών επιπτώσεων απαιτείται ανάλυση εισροών-εκροών και επομένως δεν είναι δυνατός ο προσδιορισμός τους.

ΣΥΝΟΛΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
 
Ποσοτικοποιημένοι ΣτόχοιΠηγήΈτος βάσηςΤιμή βάσηςΣτόχος 2006
Αποτελέσματα    
Βαθμός ολοκλήρωσης παράκαμψης ΠΣΘΑξιολογ.----100%
Πληθυσμός που εξυπηρετείται ως προς:    
- επεξεργασία λυμάτωνΑξιολογ.1999--+30.000
- δίκτυα ύδρευσης  Αξιολογ.1999--+75.000
Δημιουργούμενη δυναμικότητα (αρ. επιχειρήσεων που μπορούν να χωροθετηθούν) σε:    
- υποδομές για ερευνητικές / επιχειρηματικές δραστηριότητεςΤεχνολογικό Πάρκο/ Αξιολογ.199910+90
- σε Β.Ε.ΠΕ.ΕΤΒΑ / Αξιολογ.1998371+600
% σχολείων A’βάθμιας εκπαίδευσης που λειτουργούν:    
- σε μία βάρδιαΠεριφέρεια199970%73%
- σε δύο βάρδιεςΠεριφέρεια199930%27%
% σχολείων B’βάθμιας εκπαίδευσης που λειτουργούν:    
- σε μία βάρδιαΠεριφέρεια199982%95%
- σε δύο βάρδιεςΠεριφέρεια199918%5%
Αρ στρεμμάτων που υφίστανται έγγειες βελτιώσειςΑξιολογ.1999--600.000
Κατάρτιση ανέργωνΑξιολογ.----5.000
Επιπτώσεις    
Ανθρωποέτη απασχόλησης κατά την υλοποίησηΑξιολογ.----14.200
Θέσεις μόνιμης απασχόλησης που δημιουργούνται ή διασφαλίζονταιΑξιολογ.----4.490
Ποσοστό ανεργίαςΕΣΥΕ199710,16%9,65%
- ΓυναικώνΕΣΥΕ199716%--
- Ανέργων μακράς διάρκειαςΕΣΥΕ199751,68%--
  Αρχική Σελίδα
  Χρήσιμες Διευθύνσεις
  Ανακοινώσεις
  Δελτία τύπου
  Συχνές ερωτήσεις
  Help Desk
  Επικοινωνήστε μαζί μας
Αναζήτηση

Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ)
INTERREG
Ηλεκτρονική υποβολή δελτίων
Help Desk
Ποιες ευκαιρίες μου δίνονται
grflag
Ελληνική Δημοκρατία
Οι δράσεις του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Κεντρικής Μακεδονίας συγχρηματοδοτούνται από εθνικούς πόρους και από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της ΕΕ: Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Προσανατολισμού και Εγγυήσεων
   
Ευρωπαϊκή Ένωση
Ευρωπαϊκή Επιτροπή
euflag
 
 
108992 χρήστες σε   5484503 επισκέψεις έχουν ζητήσει 615483 σελίδες